vandrarhem järfälla

Om Kallhällsbaden

Kallhällsbaden Vandrarhem & Restaurang existerar i den gamla motionscentralen vid Gjörvälns naturreservat. Vandrarhemmet har utsikt över Mälaren och är beläget i ett lugnt, barnvänligt och bilfritt område med tillgång till badstrand, grillplats och volleybollplan.

Vandrarhemmet har 30 sängplatser fördelade på 17 nyrenoverade rum. Samtliga rum är utrustade med TV. Det finns duschrum för damer och herrar, vissa rum har egen dusch och toalett. Vi har öppet året runt.

Under sommarsäsongen öppnas uteserveringen och kiosken där vi serverar smörgåsar, glass, sallader, hamburgare med pommes och mycket mer. Huset och uteserveringen har en imponerande utsikt över Mälaren som är svår att motstå. Den naturliga miljön i omgivningarna skapar en varm och välkomnande atmosfär.

I centrumet hittar man restaurang, pub, pizzeria, konditori, gatukök, livsmedels affärer, Apotek, posten, bankomat, etc…

Restid med pendeltåg från Stockholms city är 19 minuter + 10 minuters promenad. Övriga tider går det nattbussar från Stockholms centralen till Kallhäll. Med bil (via E18) är det ca 20 km från Stockholm city.

Historia

I Kallhäll fanns under senmedeltiden ett torp som ägdes av ärkebiskopen. Ortnamnet är första gången nämnt 1539 och stavas då Kalhelle.

Det moderna Kallhäll började växa upp i början på 1900-talet då Bolinders verkstäder 1909 flyttade ut en del av tillverkningen från Klarastrand i centrala Stockholm.

Denna verksamhet övertogs 1956 av AB Svenska Maskinverken. Närheten till Mälaren och järnvägen bör ha bidragit till valet av plats.

De k-märkta tegelbyggnaderna intill Kallhällsbaden nere vid Mälaren påminner idag om Bolinders bidrag till att bilda Kallhäll. Under 1960-talet expanderade Kallhäll på grund av bostadsbyggandet.